Beplanting, het groene geluk

Planten zijn belangrijk voor het aantrekken van vogels, kleine zoogdieren en insecten. Beplanting zorgt namelijk voor een groter voedselaanbod en extra schuil- en nestgelegenheid. Ze zijn daarom van groot belang als we een beetje natuur de wijk in willen brengen. Daarnaast is extra groen in de tuin en de straat ook fijn met het oog op klimaatverandering. Planten helpen namelijk bij het beperken van wateroverlast en verkoelen de directe omgeving, En als bonus: Een groene wijk draagt bij aan de gezondheid. Mensen in groene wijken ervaren minder stress en meer geluk. Dus kom maar op met die planten!

De beplanting van Natuur in de Wijk is met zorg geselecteerd. Wij hebben ervoor gekozen om zo veel als mogelijk gebruik te maken van inheemse planten. Inheemse planten zijn de soorten die als eeuwenlang in Nederland groeien. Ze komen van nature hier voor en zijn niet geïntroduceerd door de mens.

Het feit dat deze planten hier van nature voorkomen, betekend ook dat ze het beste zijn aangepast aan onze omgeving en dus erg sterk zijn. En juist omdat ze zo sterk zijn, kunnen ze zich ook makkelijker aanpassen aan de veranderende omstandigheden van het klimaat. Maar misschien wel nog belangrijker aangezien wij ook graag vogels en vleermuizen willen aantrekken, is het feit dat inheemse planten samenwerken met onze dieren en insecten. Onze planten en dieren zijn op elkaar afgestemd, dat ze precies weten wanneer ze hun favoriete maaltje kunnen vinden. Niet alleen belangrijk voor het overleven van de dieren zelf, maar ook voor de voortplanting. Met gebruik van inheemse planten, geef je dus de Nederlandse biodiversiteit een duwtje in de rug. En dat kan ze zeker gebruiken!

dagkoekoeksbloem

Verschillende beplantingspakketten


Er zijn verschillende pakketten met beplanting beschikbaar. Hieronder lees je kort meer over de pakketten. Wil je meer informatie over het pakket? Bekijk dan de informatiebladen onderaan de pagina.

  • De biodiversiteitshaag, bestaande uit de veldesdoorn, Gelders roos en haagbeuk, is door de dichte groei erg belangrijk als schuilplaats voor vogels en kleine zoogdieren. Het is een haag die vrij breed kan worden, je moet dus genoeg ruimte hebben als je hem wilt aanplanten.
  • De gewone zuurbes, wilde liguster, veldesdoorn, haagbeuk en egelantier vormen samen de zogenaamde vogelhaag. Deze planten hebben stekels en doorns, waarachter vogels zich kunnen verschuilen voor bijvoorbeeld katten. Ook kunnen de bessen, noten of zaden die in deze haag groeien, gegeten worden door vogels.
  • Appel, peer en kers: Mmm… van deze fruitbomen kunnen niet alleen wijzelf genieten, maar ze hebben ook een belangrijke functie voor de biodiversiteit. Het stuifmeel en de nectar van de bloemen trekken insecten aan. De bladeren zorgen voor rust- en schuilgelegenheid voor vogels. En laat ook wat vruchten hangen, dan kunnen de vogels ook meegenieten van al dat lekkers.
  • Nog meer lekkers toevoegen aan uw tuin? Bekijk dan eens de bessenstruiken. Dit pakket bestaat uit aalbes-, zwarte bes- en witte bessenstruiken. Wanneer deze vruchten beginnen te rijpen lokken ze verschillende soorten vogels en insecten. En je kan er zelf ook nog eens van snoepen.
  • Wordt jij ook zo blij van bloeiende bloemen in jouw tuin? Dan is het pakket met bijen- en vlinderplanten wellicht een goede keuze. Duizendblad, betonie, veldsalie en ruig klokje zijn verenigd in dit pakket. Deze soorten zijn zowel waard- als drachtplanten. Hierop leggen bijvoorbeeld vlinders hun eitjes (waard) en zij krijgen voedsel via de nectar (dracht).

De Planten zijn er, en nu?


Zon, water, voldoende voeding: dat eisen de meeste planten sowieso. Maar hoe gaat het nou eigenlijk écht in zijn werk, het aanplanten van een heg of poten van een plant? Hoe diep moeten de wortels de grond in? Wat is de beste manier om een gat te graven en moet daar wel of geen bemesting in? Download voor antwoord op al die vragen hieronder het infoblad voor informatie over het aanplanten en beheren van de planten die vanuit Natuur in de Wijk beschikbaar gesteld zijn.

uitleveren
Veldhoven, Natuur in de Wijk, haag, helleberg, liguster, biodiversiteit, vogelhaag, beukenhaag
© Orbis natuur | landschap | klimaat