Bonte Vliegenvanger, verre reiziger

Ze zijn klein, maar onderschat de afstanden die ze kunnen afleggen niet. Bonte vliegenvangers zijn echte trekvogels. Vanaf half april arriveren ze in Nederland na te hebben overwinterd in het tropische West-Afrika. Dat is al snel zo’n 5.000 kilometer vliegen! In Nederland aangekomen, begint het broedseizoen. Bonte vliegenvangers kiezen graag een nestkast om hun nest te bouwen. Daarbij krijgen ze wel te maken met concurrentie. De koolmees maakt namelijk gebruik van dezelfde nestkasten. En aangezien de koolmezen het hele jaar in Nederland zijn, zijn ze in het voordeel: ze hebben de eerste keus. Wil je de bonte vliegenvanger meer kans geven? Dan moeten er toch echt meer kastjes worden opgehangen: hoe meer, hoe beter. Je kunt er ook voor kiezen de invliegopening tot half april dichthouden om de vliegenvanger meer kans te geven.

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn ze de bonte vliegenvangers perfect uitgerust voor het vangen van vliegende insecten. Vliegen, muggen, vlinders en libellen, maar ook oorwurmen en sprinkhanen zijn geliefde maaltjes. Hun prooi wordt vanaf een zitplek gespot en gevangen tijdens een korte vlucht. Rupsen zijn ook erg in trek, maar vooral ook erg belangrijk voor het grootbrengen van het jonge kroost. De jongen krijgen uitsluitend rupsen gevoerd. Doordat juist de rupsen zo belangrijk zijn, zien we de bonte vliegenvangers tegenwoordig vroeger arriveren. Ze moeten zich namelijk aanpassen aan de rupsenpiek die nu vroeger valt door klimaatverandering.

Help de bonte vliegenvanger en bekijk de ophanginstructies voordat je nestkastjes gaat ophangen. Zo weet je zeker dat ze een comfortabel nestje kunnen bouwen.

Bonte

Ophanginstructies Bonte vliegenvangerkast

  • Hang de kast op aan een stevige boom (het liefst op een plaats waar meerdere bomen aanwezig zijn).
  • Kies een donkere plek, zodat de kast ’s avonds en in de nacht niet wordt beschenen door tuinverlichting of een lantaarnpaal.
  • Hang de kast op minimaal twee meter hoogte.
  • Hang de kast op een rustige plek met weinig verstoring door mensen en liever niet op een winderige plaats.
  • Zorg ervoor dat er geen takken of struiken voor de opening van de verblijfkast hangen. De vogels moeten gemakkelijk in en uit kunnen vliegen.
  • Hang de kast uit de buurt van andere kasten. Dit heeft te maken met het territorium van vogels.
  • Laat ten minste tien meter tussen kasten open.


Bonte vliegenvanger infoblad

Onderhoud

Het is verstandig om de nestkast in het najaar schoon te borstelen. Bonte vliegenvangers maken het nestkastje namelijk niet zelf schoon voordat ze een nest gaan bouwen. Dit verkleint het risico op parasieten.  

En verder?

Omdat de bonte vliegenvanger pas laat in de lente arriveert in ons land, is de kans groot dat zijn kast door andere vogels in gebruik wordt genomen. Bijvoorbeeld door koolmeesjes. Sluit daarom het vlieggat tot half april met een prop of afdichtplaatje af als je de vliegenvangers een kans wilt geven!

© Orbis natuur | landschap | klimaat