Vleermuis, gezellig onder de pannen

Vleermuizen zijn voor de meeste mensen onbekende, mysterieuze dieren. Ze worden zelf vaak gezien als akelig. Maar niets is minder waar, vleermuizen zijn juist erg bijzonder en nemen een belangrijke plek in, in de natuur. Heb je bijvoorbeeld veel last van muggen? De meeste vleermuizensoorten weten daar wel raad mee! Een enkele watervleermuis kan in de periode van 15 mei tot 15 oktober bijvoorbeeld wel 400.000 muggen verorberen. Er is geen ander dier dat zoveel nachtinsecten eet als een vleermuis. We mogen van geluk spreken dat de vleermuizen er zijn, want veel van deze nachtinsecten kunnen behoorlijke schade aanrichten in de land- en bosbouw. Grootoorvleermuizen eten onder andere veel nachtvlinders waarvan de rupsen schadelijk zijn: zaaduil, groenteuil en de eikenprocessierups. Nuttig zijn de vleermuizen dus zeer zeker.

Vleermuizen vertonen zich vrijwel nooit overdag, want dan slapen ze. ’s Avonds en ’s nachts vliegen ze eropuit om te jagen. In Nederland komen verschillende soorten vleermuizen voor. In stedelijk gebied treffen we de gewone dwergvleermuis bijvoorbeeld, maar ook de laatvlieger en grootoorvleermuis. Gedurende het jaar hebben vleermuizen vaak verschillende verblijfplaatsen, zoals overwinteringsverblijven voor de winterslaap en verblijven waar de jongen worden groot gebracht. In deze kraamkamers zitten meerdere vrouwtjes met de jongen bij elkaar. Ook bestaan er paarverblijven, waar de mannetjes in de paartijd zitten en vrouwtjes lokken om mee te paren. Gewone dwergvleermuizen verstoppen zich graag in de spouwmuur. Via de stootvoegen komen ze in de spouwruimte terecht. Ook kruipen ze weg achter houten gevelbetimmeringen. En natuurlijk worden vleermuiskasten als verblijfplaats gebruikt.

Wil jij de vleermuis helpen? Bekijk dan hieronder de ophanginstructies voor de vleermuizenkast.

vleermuis

Ophanginstructies vleermuizenkast

  • Kies een donkere plek, zodat de kast ’s avonds en in de nacht niet wordt beschenen door tuinverlichting of een lantaarnpaal. Dat vinden vleermuizen niet fijn.
  • Hang de kast op een zonnige plek, bijvoorbeeld op een naar het zuiden of westen gerichte gevel. Vleermuizen zijn echte warmteliefhebbers. Kasten op het westen hangen rond de schemering in de zon, waardoor de vleermuizen lekker kunnen opwarmen voordat ze 's avonds uitvliegen.
  • Hang de kast op een rustige plek met weinig verstoring door mensen en liever niet op een winderige plaats.
  • Zorg ervoor dat er geen takken of struiken onder de opening van de verblijfkast hangen. De vleermuizen moeten gemakkelijk in en uit kunnen vliegen. De vleermuis laat zich met een duikvlucht uit het kastje vallen.
  • Hang de kast zo hoog mogelijk op; houd een hoogte van 3 meter als minimum aan.
  • Hang de vleermuiskast zodanig op dat de opening aan de onderzijde zit.

Onderhoud

Vleermuizenkasten hoeven niet schoongemaakt te worden.

En verder?

Meerdere kasten mogen naast elkaar worden opgehangen, maar mocht je de mogelijkheid hebben is het beter om kasten te verspreiden. Vleermuizen houden ervan af en toe te verhuizen. Als het warm is geven ze de voorkeur aan een kast die wat koeler hangt. Als het koud is, is een plekje in de volle zon juist lekker. Een vleermuiskast aan de gevel  aan je huis én eentje bij de buren vinden vleermuizen dus erg fijn. Het kan even duren voordat je kast is bewoond. Ben je benieuwd of er een vleermuis in de kast zit? Hou deze dan na zonsondergang een tijdje in de gaten, misschien zie je de vleermuizen dan uitvliegen. Je kunt ook af en toe met een zaklamp aan de onderzijde naar binnen schijnen, misschien zie je dan wel een vleermuis hangen...

dwergvleermuis
Ophangen vleermuizenkast
© Orbis natuur | landschap | klimaat