Natuurinclusief bouwen
Natuurinclusief bouwen is een relatief nieuwe manier van bouwen. Daarbij wordt in de ontwerp- en bouwfase al rekening gehouden met biodiversiteit, klimaat en gezonde leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan groene daken, begroeide gevels, inbouwnestkasten en vleermuisopeningen in de gevels.
Toolbox
Veel architecten, projectontwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten verwerken al natuurinclusieve oplossingen in hun gebouwen. Klanten en bewoners vragen er ook steeds vaker om. Toch is natuurinclusief bouwen nog niet de norm in Brabant. Daarom is een toolbox ontwikkeld, waar je informatie, voorbeelden, praktijkverhalen en tips vindt, speciaal voor bouwprofessionals.
Maar ben je geen professional. Geen probleem, ook particulieren vinden er veel nuttige informatie.
Waarom natuurinclusief bouwen?
Sommige diersoorten (en plantensoorten) horen echt thuis in de stedelijke omgeving. Natuurlijk kun je daarvoor een houten nestkastje aan je gevel hangen of de tegels uit de tuin wippen en er struiken planten. Prima zelfs! Maar of het voor de langere termijn ook genoeg is, is de vraag. Veel beter is het om de natuur een leidende rol te geven in het ontwerpproces. Zo krijgen natuur en biodiversiteit meer ruimte in onze bebouwde omgeving en worden ze duurzaam geïntegreerd. En dat is hard nodig! Zo ontwikkelen we groene, gezonde en aantrekkelijke steden en dorpen.
Veelgestelde vragen
Tasten inbouwnestkasten de isolatiewaarde van de gevel aan?
Nee, een inbouwnestkast hoeft geen negatief effect op de isolatiewaarde van een gebouw te hebben. De stenen worden in de spouw gemetseld, waardoor op die plek minder ruimte over blijft voor isolatiemateriaal. Als oplossing kan je achter de steen echter een klein stuk hoogwaardiger isolatiemateriaal bevestigen, of de steen een stukje laten uitsteken.
Is natuur inclusief bouwen duur?
Nee, je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Inbouwkasten zijn verkrijgbaar vanaf €30,-, een spouwmuur toegankelijk maken kost vrijwel niets. Een groen dak is duurder, maar ook daarin kun je verschillende keuzes maken. De gevel laten begroeien kan met weinig middelen.
Er mogen toch geen openingen groter dan 1 cm in de gebouwschil zitten?
Volgens het Bouwbesluit mogen er inderdaad geen openingen groter dan 1 centimeter in de gebouwschil zitten. Voor nest- of verblijfplaats van vogels en vleermuizen bestaat echter een uitzondering, zie artikelen 3.69 lid 2 en 3.72 lid 2 van het bouwbesluit.
Moeten inbouwnestkasten schoongemaakt worden?
Nee, dat hoeft niet. Gebouwbewonende vogels maken een klein, droog nest wat ze meerdere jaren gebruiken. Vleermuizen bouwen geen nest en vleermuisstenen zijn zo ontworpen dat keuteltjes naar buiten rollen.