Over Natuur in de Wijk
Ruim de helft van de wereldbevolking woont tegenwoordig in steden. Dat zijn bijna 4 miljard mensen! In Nederland woont zelfs al 70% van de bevolking in steden. Je kan je voorstellen dat het voor deze mensen lastiger is om voldoende binding met de natuur te houden. Dit terwijl een groene leefomgeving een positieve effect heeft op onze gezondheid en welzijn. Natuur in woonwijken is daarom erg belangrijk. Niet alleen voor de mensen, maar ook voor de dieren die er leven.
Er is steeds minder groen in stad en dorp
Overal verharding, veel huizen, druk verkeer en weinig groen. Een woonwijk is eigenlijk een landschap op zich met hele specifieke kenmerken. Dit stedelijke landschap heeft over het algemeen weinig kwaliteiten die aantrekkelijk zijn voor plant en dier. De biodiversiteit is er dan ook laag. Toch hebben de versteende woonwijken ook hele specifieke voordelen voor een aantal diersoorten. Zo is een stedelijke omgeving de ideale omgeving voor soorten die graag in of rondom bebouwing leven, zoals de bonte vliegenvanger, gierzwaluw en diverse vleermuissoorten. Toch is een woonwijk geen gemakkelijke plek voor vogels, insecten en vleermuizen om te overleven. Neem bijvoorbeeld het vinden van een plek voor een nestje of een schuilplek. Huizen zijn tegenwoordig goed afgeschermd tegen vogels en vleermuizen. Alle kiertjes en gaatjes zitten dicht.
Daarnaast maakt het gebrek aan bloemen, zaden, bomen en struiken het leven al helemaal lastig. Want beeld het je maar eens in: insecten overleven dankzij bloemen, watertjes en planten. Veel vogels moeten het hebben van zaden en bessen van bloemen en planten. Gierzwaluwen en vleermuizen leven op hun beurt weer van de insecten. Het hangt dus eigenlijk allemaal samen! En de planten en nestkasten helpen niet alleen de dieren. De dieren helpen ons ook weer. Heb jij bijvoorbeeld veel last van muggen en vliegen in de zomermaanden? Vleermuizen en gierzwaluwen zouden jou daar op hun beurt goed bij kunnen helpen. Een win-win situatie toch? Meer planten in de tuin zorgen er ook voor dat het in de zomer een stuk minder warm in de tuin wordt. En water kan makkelijker wegzakken tussen de planten als tussen de tegels via het riool, daarom hebben groene tuinen minder snel last van extreme hitte en wateroverlast.
Natuur in de Wijk is een project die de samenwerking aan gaat met gemeenten om de bonte vliegenvangers, gierzwaluwen en vleermuizen een handje te helpen. Dit doen wij door het kosteloos leveren van nestkastjes en planten waarmee de deelnemers hun tuin en woning natuurvriendelijker kunnen maken. Als jij in het projectgebied van een deelnemende gemeente woont, kan je meedoen. Raadpleeg het kopje 'Projecten' om te zien of jouw gemeente al meedoet aan Natuur in de Wijk.
Wat hebben we al gedaan?
Natuur in de Wijk is inmiddels al jaren een succesvol project. Elk jaar worden er projecten in nieuwe gemeenten opgestart. Provincie Noord-Brabant trapte in 2011 af met Natuur in de Wijk als onderdeel van het leefgebiedenbeleid uit het beschermingsplan “Uitwerking Leefgebied Stad in Noord-Brabant”. Hierin werkt de provincie samen met Orbis en andere partijen aan de bescherming van bedreigde plant- en diersoorten. Maatregelen voor bedreigde soorten die in hetzelfde type – stedelijk – leefgebied voorkomen, worden gebundeld, zodat bescherming van deze soorten daadkrachtiger en herkenbaarder kan worden opgepakt.
Sinds 2011 hebben zich velen gemeenten aangesloten. Inmiddels is het project al in ruim twintig gemeenten geland. Met Natuur in de Wijk werken we de komende jaren verder aan het vergroten van de biodiversiteit in wijken in heel Nederland.